torstai 26. heinäkuuta 2012

Sinua hellästi rakastava

John Keats: Yön kirkas tähti (Teos, 2010). Suomennos Kaisa Sivenius.

Löysin Yön kirkkaan tähden Lieksan Suomalaisesta kirjakaupasta, joka lopettaa toimintansa paikkakunnalla. Hintaa kirjalla oli muutaman euron. Kaunis kansi houkutteli ostamaan kirjan ja toki halusin tutustua Keatsin viimeisiin kirjeisiin, joita  hän lähetti vuosina 1819-1820 rakastetulleen Fanny Brawnelle, siskolleen, muille ystävilleen ja kustantajalleen. Näitä lähetettyjä kirjeitä on yhteensä 99. Fanny Brawnen kirjeet Keatsille tuhottiin tämän kuoleman jälkeen. Keats kuoli tuberkuloosiin varsin nuorena, 25-vuotiaana.

Nuori englantilainen romantikko, runoilija Keats, kirjoitteli kirjeitään taitavasti. Kirjeistä kuultaa jonkinlainen ajatuksen kirkkaus ja tunteiden palo. Hänen ilmaisutapansa on hienostunutta ja avointa. Kirjeet Fanny Brawnelle ovat hellyyden, suuren rakkauden ja kaipuun osoituksia. Sielu liikahtaa lukiessa kirjeitä Fannylle.

"--- Rakkaus on tehnyt minusta itsekkään. En voi elää ilman sinua. Mielessäni ei ole mitään muuta kuin ajatus, milloin näen sinut taas - elämäni tuntuu pysähtyvän siihen - sen edemmäs en näe. Olet nielaissut minut kokonaan. Juuri nyt tuntuu, kuin olisin hajoamassa - hirvittävä epätoivo valtasi minut, ellei minulla olisi toivoa nähdä sinua pian. Pelottaisi joutua kauas luotasi. ---" (Keats, 127.)

Kirjeet Fannylle ovat kauniita ja herkkiä, mutta hyvin voimakastunteisia. Keats oli yltiöromantikko. Muut kirjeet eivät aina olleet kovinkaan kiinnostavia, vaikka nekin antavat tietoa Keatsin elämäntilanteesta ja sen ajan elämästä. 

Kaunis kirja.

"Aina sinun, yön kirkas tähti,
John Keats"

P.S. Kuvan kirjasta laitan heti, kunhan löydän kameran.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti