perjantai 19. elokuuta 2011

Kitkeminen on meditatiivista


Sanni Seppo: Palsta (Maahenki, 2010).


Palsta on kirja, joka sopii hyvin palstaviljelijöille tai sellaisesta haaveilevalle tai lukijalle, joka rakastaa puutarhakirjoja. Palsta kertoo niistä ihmisistä, jotka ovat hurahtaneet kasvattamaan omat porkkanansa, papunsa, salaattinsa ja värikkäät kukkasensa yhteisellä palstaviljelmäalueella. Viljelypalstoja voi vuokrata useimmissa kaupungeissa, ja osassa puutarha-alueilla on myös pieniä herttaisia mökkejä. Tämä kirja kertoo kuitenkin mökittömien palstaviljelijöiden elämästä kauniisti ja kaunistelemattomasti. Jokaisella kirjan henkilöllä on omat syynsä möyriä mullassa.

" ILPO
Vaimo halusi palstaa, mutta kun palsta tuli, vaimo lähti. Tämä jäi sitten minulle, tulen tänne maalaamaan. Yhdistyksestä tuli kirje. Minä luin että kiitettävä, mutta siinä lukikin kitkettävä. Jonkin mielestä tämä on putkinotko, mutta minulle tämä on kartano. Joku ottaa haudanvakavasti, mutta minä otan samppanjaa." (92)

Teoksen kuvaajana on Sanni Seppo, joka on onnistunut tuomaan esille kiinnostavia kuvakulmia ja ihmisiä, myös unohtamatta monikulttuurisuutta. Palstalla viljelevät sulassa sovussa niin suomalaiset kuin muista maista Suomeen muuttaneet. ”Olen asunut kahdessakymmenessäkahdessa maassa pakolaisena ja vasta viime vuonna sain kansalaisuuden. Olen nyt suomalainen, palestiinalaisilla ei ole maata eikä kansalaisuutta.” (153) 

Palsta esittelee monenlaisia elämäntarinoita. Pala maata voi auttaa ihmistä monissa elämän tilanteissa, vaikeissakin. ”En kyennyt edes puhumaan, otin vain pyöräni ja ajoin palstalle. Istuin tillinvarsien suojassa ja itkin. Vauvan lelut lojuivat herukkapensaan juurella. Rakastan toista, sanoi mieheni, lähden nyt. ” (141) Tai kuten nuori Daisy kertoo: ”En päässyt ammattikouluun, en saanut kesätöitä, en mitään. Seitsemäntoistavuotiaana neito on kauneimmillaan, mutta yhteiskunnalle täysin tarpeeton.” (155)


Kirja on minulle tärkeä, sillä saimme sen naapureiltamme tupaantuliaislahjaksi muutettuamme puiseen Selvaag-taloomme. Meillä myös on oma palsta, ilman miniatyyrimökkiä.Kuvat teoksesta Palsta (Sanni Seppo).

4 kommenttia:

 1. Tykkäsin ihan hulluna tuosta kirjasta, kun selailin sitä ja Logomossa oli noita kuvia näyttelyssä. Ihan mahtavia!

  VastaaPoista
 2. Joo, minäkin pidän kuvista! Ne ovat elämänmakuisia ja rosoisia eivätkä sellaisia pikkusieviä söpöstelykuvia. Tykkään kovasti minäkin! :)

  VastaaPoista
 3. Tämä kirja olisi ihana lukea - ja omistaa! Tykkään Sanni Sepon kuvista. Ihastuin niihin aikoinaan Puiden kansa-näyttelyn sekä kirjan myötä.

  VastaaPoista
 4. Kirja on kyllä kaunis. Tuossa se on pöydällä kaikkien ihailtavana.

  VastaaPoista